ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΝΠΔΔ

Η ιστορία του “Καυτανζογλείου”

Ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου ήταν διακεκριμένος διπλωμάτης και νομικός.  Στις 4 Νοεμβρίου του 1931, συντάσσει τη διαθήκη του, στην οποία αφήνει όλη την περιουσία του για την ανέγερση στην Θεσσαλονίκη Πανελληνίου Ηρώου για τους αγωνισθέντες για την ελευθερία, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και μεταγενέστερα. Ανάμεσα στους ήρωες αυτούς ήταν και ο παππούς του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου, Ιωάννης Γούτας Καυτανζόγλου, μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρίας. Η απόφαση αυτή του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου έμελλε να οδηγήσει στην ανέγερση του Σταδίου, αφού θεωρήθηκε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης είχε μεγαλύτερη ανάγκη από σύγχρονες αθλητικές υποδομές. 

Στην απόφαση αυτή είχαν πρωτοστατήσει ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Θεσσαλονικιός εκδότης και πολιτευτής Πέτρος Λεβαντής. Για να τηρηθεί όμως το πνεύμα της διαθήκης του ευεργέτη αποφασίστηκε να αναγερθούν στον χώρο του σταδίου προτομές της οικογένειας Καυτανζόγλου. Έτσι, με νομοθετικό διάταγμα του 1956 ορίζεται ότι η περιουσία του Ιδρύματος Λυσίμαχου Καυτανζόγλου θα διατεθεί για την ανέγερση σταδίου. Τα κονδύλια που διατέθηκαν από το ίδρυμα Λυσίμαχου Καυτανζόγλου ανέρχονταν στα 22 εκατομμύρια δραχμές, ποσό τεράστιο για την εποχή εκείνη. Άλλα 14 εκατομμύρια διέθεσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ παραχωρήθηκαν 24,5 στρέμματα γης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλα 85 από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η θεμελίωση του σταδίου έγινε στις 26 Οκτωβρίου 1956, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης και της μνήμης του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με γρήγορο ρυθμό και έτσι σε τέσσερα χρόνια και μία ημέρα, στις 27 Οκτωβρίου του 1960, εγκαινιάστηκε το, κατάμεστο από 40.000 θεατές, στάδιο.

27 Οκτωβρίου 1960

Εγκαίνια

Εγκαίνια του σταδίου από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
6 Νοεμβρίου 1960

Πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας

Ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας που έγινε στο Καυτανζόγλειο ήταν η αναμέτρηση Ηρακλή – Θερμαϊκού Θέρμης, για το ελληνικό πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας. Ο αγώνας έληξε με νίκη του Ηρακλή, με σκορ 2-1, ενώ ο Πλαστήρας Ξυλάς ήταν αυτός που σκόραρε πρώτος στο νεότευκτο στάδιο.
26 Οκτωβρίου 1961

Πρώτος διεθνής αγώνας

Ο πρώτος διεθνής αγώνας που διεξήχθη στο στάδιο, ήταν ανάμεσα στον Ηρακλή και τη Μικτή Βοϊβοντίνας, που έληξε με σκορ 2-1. Για τις ανάγκες των μεταδόσεων των ευρωπαϊκών αγώνων, τοποθετήθηκαν προβολείς που το Σεπτέμβριο του 1963 εγκαινιάσθηκαν στον αγώνα Ηρακλής – Σαραγόσα. Ως το ποιο σύγχρονο στάδιο της Θεσσαλονίκης, το Καυτανζόγλειο φιλοξένησε και τις υπόλοιπες ομάδες τις πόλης στους ευρωπαϊκούς τους αγώνες. Έτσι ο Άρης αγωνίστηκε εδώ ενάντια στην Ρόμα (με σκορ 0-0) και ενάντια στην Τσέλσι (με σκορ 1-1 και παρουσία 42.103 θεατών) ενώ ο ΠΑΟΚ σημείωσε στο Καυτανζόγλειο την πρώτη του διεθνή νίκη ενάντια στη Βίνερ με σκορ 2-1.
16 Οκτωβρίου 1966

Πρώτος αγώνας της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου

Ο πρώτος αγώνας της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Καυτανζόγλειο. Αντιμετώπισε την Εθνική ομάδα της Φινλανδίας για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών. Ο αγώνας έληξε με νίκη της Ελληνικής Εθνικής ομάδας με σκορ 2-1.
15 Οκτωβρίου 1969

Πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αγώνα της Εθνικής

Αγώνας της Εθνικής Ελλάδος με την αντίστοιχη της Ελβετίας στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970. Ήταν η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αγώνα της Εθνικής με εκφωνητή μία θρυλική φωνή των ελληνικών γηπέδων, τον Γιάννη Διακογιάννη. Ο αγώνας έληξε με νίκη της Εθνικής Ελλάδος με σκορ 4-1.
16 Μαΐου 1973

Τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης

Τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης ανάμεσα στην Ιταλική Milan και την Αγγλική Leeds United. Ήταν ο πρώτος τελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης που ανατέθηκε στην Ελλάδα, αφού το Καυτανζόγλειο πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις λειτουργικότητας και ασφάλειας. Ο αγώνας έληξε 1-0 και η Milan στέφτηκε Κυπελλούχος Ευρώπης.
28 Ιουνίου 1991

11οι Μεσογειακοί Αγώνες

Ξεκινούν οι 11οι Μεσογειακοί Αγώνες. Οι αγώνες διεξάγονται σε 6 ελληνικές πόλεις. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης διεξάγονται στο Καυτανζόγλειο Στάδιο και στο Palais des Sports. Συνολικά λαμβάνουν μέρος 3.500 αθλητές που αγωνίστηκαν σε 23 αθλήματα.
14 Δεκεμβρίου 1999

Φιλικός αγώνας της Ελληνικής Εθνικής

Φιλικός αγώνας της Ελληνικής Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με την αντίστοιχη της Γκάνας. Ο αγώνας έγινε για να τιμηθεί μία από τις σημαντικότερες μορφές του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Βασίλης Χατζηπαναγής, που αν και από χρόνια είχε εγκαταλείψει τα γήπεδα, αγωνίστηκε στην αρχική ενδεκάδα. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής, γνωστός και με το προσωνύμιο «ο Νουρέγιεφ των γηπέδων» από το όνομα του διάσημου Ρώσου χορευτή, ως μέλος της ομάδας του Ηρακλή, είχε στο παρελθόν ξεσηκώσει δεκάδες φορές το Καυτανζόγλειο και τους θεατές του, με τις χορευτικές του τρίπλες και τις αριστοτεχνικές του ενέργειες.
11 Αυγούστου 2004

Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η πρώτη αθλητική αναμέτρηση των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 γίνεται στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, όπου φιλοξενήθηκαν 12 αγώνες ποδοσφαίρου, της προκριματικής, προημιτελικής και ημιτελικής φάσης καθώς και ο αγώνας για την τρίτη θέση των ανδρών. Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας των Ολυμπιακών αγώνων, μεταξύ των ολυμπιακών ομάδων Ελλάδας και Νότιας Κορέας έγινε στις 11 Αυγούστου 2004, 2 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο αγώνας έγινε στο κατάμεστο Καυτανζόγλειο, στο πλαίσιο του Α΄ ομίλου του Ολυμπιακού τουρνουά και έληξε ισόπαλος 2-2.

Καυτανζόγλειο Στάδιο

logo
Καλώς ήρθατε σε ένα από τα πιο γνωστά και πιο ιστορικά στάδια της Ελλάδας. Το Καυτανζόγλειο στάδιο, αν και έχει συμπληρώσει πάνω από 50 χρόνια από την εγκαινίασή του, σήμερα είναι ένα σύγχρονο και άριστα εξοπλισμένο στάδιο.


Θεσσαλονίκη
Προέκταση Αγίου Δημητρίου
2310 200082
Δε-Παρ.: 08.00 - 15.00

 

Στιγμές...

Μερικές Σημανιτκές στιγμές απο το Καυτανζόγλειο Στάδιο!

goalnews LARGE t 1041 7526279
1377191 10152316013602608 1103366520
photo 6
photo13

Newsletter

Κάντε εγγρραφή στο Newsletter και λάβετε στο e-mail σας όλα τα σημαντικά νέα και εκδηλώσεις του σταδίου.